free hit counter

Préporché - Entre Ciel et Terre

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Préporché

Departement: Nièvre

Regio: Bourgogne

Oppervlakte: 2.989 ha

Hoogte: 300-632 meter

Bevolking: ca 200 inwoners

Préporché is een plattelandsgemeente nog net binnen de Morvan, met veel boerenbedrijven met hun Charolais runderen grazend in de weilanden.

Préporché is afgeleid van het Latijnse "Pria Procherii", hetgeen verwijst naar de vele varkenshouderijen die lang voorkwamen in de regio, mede door de aan-wezigheid van de kastanjes die groeiden in de nabijgelegen bossen.

Préporché heeft door de ontvolking geen detailhandel en horeca meer. Hiervoor moet men naar het op 2 km gelegen Saint Honoré les Bains. Wel zijn een aantal jaarlijkse terugkerende activiteiten waar de dorps-gemeenschap zich gezamenlijk voor inzet. Zo is er o.a. de jaarlijkse brocante, eind juni en de Mechoui in augustus.

Vanuit het centrum van Préporché zijn 2 wandelingen uitgezet, die in elkaars verlengde liggen. Deze kunnen heel goed worden gecombineerd tot één lange wandeling.

Tegenover Entre Ciel et Terre staat de Eglise Saint-Pierre, gebouwd in Romaanse stijl. Al in de 11e eeuw bestond op deze plaats een kerk. Deze werd in 1570 door de Hugenoten in brand gestoken. In de 16e eeuw werd de kerk weer gereconstrueerd. De kerk is beeldbepalend voor het centrum van Préporché. slechts enkele keren per jaar is er een eucharistieviering.

In 2000 zijn de ramen vervangen door moderne gebrandschilderde ramen. Deze zijn ontworpen door de toenmalige bewoonster van Entre Ciel et Terre, Isabel Michel.  


De ramen hebben als thema:

  • de seizoenen

  • de nachten

  • de brandende struik

  • de engel van Saint-Pierre

Zo'n typische Franse plattelandsgemeente.

 
 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu