free hit counter

Morvan - Entre Ciel et Terre

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

de Morvan

Als er ergens landelijke rust te vinden is, is het hier. Vooral in het zuiden is de Morvan dunbevolkt, maar de hele streek is bij uitstek landelijk. Alleen aan de grenzen bevinden zich kleine stadjes die steevast ‘de poorten van de Morvan’ worden genoemd. Wie door de bossen van de morvan is gekronkeld, krijgt een uniek panorama van heuvelland voorgeschoteld, met op de achtergrond de skyline van ‘zwarte bergen’, die tot ca. 800 m hoogte reiken.

Het groene hart van Bourgondië wordt de streek ook wel genoemd, volgens sommigen is het zelfs het hart van Frankrijk. Geheimzinnig, donker, hard en lieflijk. De uitgestrekte sparrenbossen, stuwmeren, weiden met de witte charolais runderen, stoere burchten en onver-wachte culinaire geneugten.

De Morvan is in 1970 op voorspraak van François Mitterand uitgeroepen tot één groot natuurgebied, het Parc Naturel Regional du Morvan. Het beslaat een opp. van 173.000 ha. en ligt binnen de departementen Yonne, Cote d’or, Nièvre en Saone et Loire.

Het woord ‘Morvan’ stamt uit Keltische tijden en betekent ‘zwarte bergen’, wat meteen een sfeer oproept van een mystiek verleden van Gallische druïden en magie. Vele oorlogen hebben hier gewoed en vervolgens heeft de Morvan nog lang gezucht onder een imago van triestigheid. Tot ver in de vorige eeuw bestond het beeld van een stiefmoederlijk bedeelde streek, die symbool stond voor armoe, ‘slecht volk’ en dito weer. In de 19e eeuw kwamen uit ‘het granieten hart van de Bourgogne’ volgens de rest van Frankrijk maar twee nuttige produkten: hout en moedermelk. Het hout werd ter plekke gekapt en via plaatselijke riviertjes naar de Seine getransporteerd door de zogenaamde flotteurs. De moedermelk werd geleverd door vrouwen uit de streek die als min naar Parijs trokken om daar de kinderen van welgestelden te voeden. Als ze na een paar jaar terugkeerden hadden ze stadse manieren en konden niet meer wennen. Hun mannen deden elders in het land seizoensarbeid en waren meestal aan de drank. Tegenwoordig is het beeld in positieve zin veranderd. De streek is razend populair bij natuurliefhebbers en rustzoekers.

Merk het verschil tussen 480 inwoners / km2 in Nederland en 8 inwoners / km2 in de Morvan.

la Bourgogne verte

 
 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu